Weekblog #103: Ottobrata Romana, een Romeins fenomeen

“Hoe is het weer in Rome in oktober?” Zonder twijfel is dit één van de meest gegoogelde vragen als het aankomt op het perfecte moment bepalen voor een tripje naar de Eeuwige Stad. En wie dit googelt, komt allesbehalve bedrogen uit. Te lezen valt namelijk dat oktober wellicht wel de beste maand is om Rome te bezoeken, en dat allemaal dankzij een typisch Romeins weerfenomeen: l’ottobrata romana.

Dit jaar zijn we verwend geworden met zo’n typisch Romeinse oktober, dat “het verlangen stimuleert om erop uit te trekken en alle schoonheden van de stad te ontdekken”

Maar wat is dit dan precies? De officiële website van de stad Rome heeft er een heel artikel aan gewijd. Er valt te lezen dat de term l’ottobrata romana duidt op een zeer gunstige klimatologische toestand in de maand oktober, die na de zomer en vooruitlopend op de winter eerder streng en guur zou moeten zijn. Een typische dag waarop je de Romeinen vol enthousiasme “l’ottobrata romana!” hoort roepen wordt dan ook gekenmerkt door een strakblauwe lucht, een stralende zon en het meest vriendelijke windje. En dit jaar zijn we – op een paar dagen bewolking en twee regenbuitjes in de hele maand na – verwend geworden met zo’n typisch Romeinse oktober, dat “het verlangen stimuleert om erop uit te trekken en alle schoonheden van de stad te ontdekken”, aldus de schrijver van het artikel.

Er werd met volle teugen genoten van het perfect weer: eindelijk niet meer zo heet, maar ook nog lang niet koud

Maar strikt genomen is l’ottobrata romana veel méér dan een meteorologisch verschijnsel. De oorspronkelijke betekenis van het woord ottobrata duidt namelijk op een feest dat werd gegeven op het platteland van het Capitool ter gelegenheid van het einde van de druivenoogst. Tot nog maar een eeuw geleden trokken de Romeinen er voor dit oktoberfeest op uit naar een weide of een park. Hier werd een groot tafelkleed gespreid en al zittend in het hoge gras genoot men van het meegenomen eten en de wijn. Maar bovenal werd er met volle teugen genoten van het perfect weer: eindelijk niet meer zo heet, maar ook nog lang niet koud. 

Wijngaarden springen handig in op het verlangen erop uit te trekken door volop wijnproeverijen en rondleidingen tussen de druivenranken aan te bieden (tip!)

Dat historische oktoberfeest bestaat niet meer in haar huidige vorm, helaas. De Romeinse traditie is na de nationale eenwording langzaam maar zeker vervaagd. Tegenwoordig verwijst de term l’ottobrata romana dan ook haast uitsluitend naar het “atmosferische verschijnsel van een bijzonder aangename en suggestieve mix van temperaturen die nog steeds gevoelens van het goede seizoen oproept”. Maar dat wil niet zeggen dat men tegenwoordig niet meer weet te genieten van dit heerlijke weer. Integendeel. In de vele parken die Rome rijk is, wordt volop gewandeld, en wijngaarden springen handig in op het verlangen erop uit te trekken door volop wijnproeverijen en rondleidingen tussen de druivenranken aan te bieden (tip!). 

Het naar buiten gaan zonder jas, maar ook zonder zweetdruppels die parelen op je voorhoofd

Ik heb er in ieder geval met volle teugen van genoten dit jaar. Het naar buiten gaan zonder jas, maar ook zonder zweetdruppels die parelen op je voorhoofd. De grote zonnebril die standaard op het puntje van je neus balanceert. Het oneindig vaak hardop naar elkaar uitspreken wat een lekker weertje het is. Eindelijk mijn laarzen weer aankunnen. Mijn cappuccino in het ochtendzonnetje. Eindeloos slenteren door de stad en je een weg moeten banen door de vele toeristen die de stad weer doen bruisen. Het adembenemende avondlicht van een ondergaande zon die de Eeuwige Stad eerst lieflijk roze kleurt, met de minuut meer oranje wordt en met haar laatste krachten de stad in vuur en vlam zet alvorens aan de horizon te verdwijnen. 

Met gezonde tegenzin zal ik mijn paraplu dan ook ergens van achterin de kast tevoorschijn halen, waar ik deze vijf maanden geleden heb weggestopt

En nu zijn we alweer in de laatste week van de maand aanbeland. Een blik op de weersvoorspellingen doet vermoeden dat met het naderen van november ook de heerlijke zonnige dagen gaan verdwijnen. De oktoberzon maakt plaats voor het stormachtige karakter van november. Met gezonde tegenzin zal ik mijn paraplu dan ook ergens van achterin de kast tevoorschijn halen, waar ik deze vijf maanden geleden heb weggestopt. Maar niet getreurd, want de ottabrata romana is iets dat altijd terugkeert, als een garantie en een beklonken feit, net als de hitte in augustus en de regen in november. Dus pak je kalender van volgend jaar maar alvast tevoorschijn en markeer de maand oktober met een rode stift. Want jij weet in ieder geval waar je moet zijn. 

Bron: visitareroma.info