Afgelopen woensdag keerden mijn ouders weer terug naar Nederland nadat we een heerlijke vakantie samen doorbrachten in Rome en Frascati, een stadje in de heuvels ten zuiden van Rome. Het was weliswaar pas de laatste week van mei maar de temperaturen liepen al ongewoon hoog op. Tot wel 35 graden waardoor het in feite een echte hoogzomervakantie werd. Gedurende deze dagen beleefde ik de stad door hun ogen. Ik zag wat zij opmerkte, en zag dingen waar ik zelf allang geen acht meer opsla. Dingen die ik als vanzelfsprekend beschouw, terwijl dat voor toeristen vaak heel anders is. Dat inspireerde me tot het schrijven van deze blog met tien ietwat onconventionele tips voor je (zomerse) Romereis. Dingen waar geen travelblogger het ooit over heeft, maar die je eigenlijk wel had willen weten. Tips die alleen een local je kan geven en je verblijf oprecht een stuk gemakkelijker en relaxter maken.
Dingen waar geen travelblogger het ooit over heeft, maar die je eigenlijk wel had willen weten
En hoewel sommige tips het hele jaar gelden, zijn anderen wat meer toegespitst op het zomerseizoen, dat in feite al in de meivakantie begint. Komen ze:
- Doe minder in plaats van meer. Hoewel veel travelbloggers je zullen uitleggen hoe je zoveel mogelijk van Rome in zo’n kort mogelijke tijd kunt zien, is dat precies wat ik je niet zou aanraden. De waarheid is dat er zoveel in Rome te zien is, dat je aan een hele maand niet eens genoeg zou hebben. Kies de dingen eruit die je echt wilt zien en neem daar rustig de tijd voor. Laat het idee los dat je iets hebt gemist als je het Colosseum of het Vaticaan niet van binnen hebt gezien.
- Ga naar de lelijke restaurants. Want die rood-wit geblokte tafellakens mogen weliswaar heel authentiek aandoen, de Italianen weten wel beter. Deze tafellakens zijn het symbool geworden voor ‘toeristenrestaurant’ in plaats van idyllisch. Veel van de beste restaurants liggen overigens niet in het centrum noch in Trastevere, en al helemaal niet als het om een echte goede pizzeria gaat. Ik nam mijn ouders mee naar La Gatta Magiona in Monteverde voor één van de allerbeste pizza’s in de stad. Met een tegelvloer, felle verlichting en overal kattenschilderijen aan de muur scoort het wellicht niet zo goed op Instagram, maar eet je daarentegen wel een goddelijke pizza tegen een eerlijke prijs in een zaak vol locals.
- Ga je de rekening pinnen en wil je het bedrag wat verhogen als zijnde fooi? Niet doen. Dit bezorgt de Italianen alleen maar kopzorgen, omdat ze dan een nieuwe bon uit moeten draaien en het dus alsnog aan de fiscus moeten opgeven. Fooi geven in Italië is niet per se een gewoonte (je betaalt immers al de coperto variërend van 1 tot wel 3 euro per persoon). Wil je toch wat geven – wat ongetwijfeld heel erg gewaardeerd wordt – zorg er dan voor dat je wat cashgeld hebt.
- Verblijf niet in Rome, maar in Frascati. Wat? Een trip naar Rome, zonder in Rome te verblijven? Ja hoor, en dit is lang niet zo gek als het klinkt. Frascati is een prachtig stadje met een geweldige historie (van de Romeinen tot rijke Pausen tot Napoleon Bonaparte’s zus die hier allemaal woonden) en een perfecte uitvalbasis. Het treinstation ligt in het hart van het stadje met een aantal hotels er praktisch naast. Een treinkaartje kost € 2,20 en binnen 25 minuten sta je op Termini, het grote treinstation in Rome. Dat is een snellere en meer betrouwbare verbinding dan wanneer je in Rome zelf in een wijk iets buiten het centrum zit. Bovendien kun je ervoor kiezen om ’s avonds in Frascati te blijven waar het stikt van de gezellige restaurantjes. Ook zit je hier binnen vijf minuten midden tussen de wijngaarden met adembenemende uitzichten en een sereniteit die je in Rome niet zo gemakkelijk vindt. De verbinding naar beide vliegvelden is heel goed te doen.
- Eet binnen in plaats van buiten. In de zomer?! Ja, juist in de zomer. Daar is het vaak juist veel comfortabeler, gezelliger en authentieker. Niet voor niets zitten de Italianen vaak binnen. Met mijn ouders hebben we ook drie van de vier avonden in Rome binnen gegeten. De ene avond geinden we wat met de obers die de spannende voetbalwedstrijd volgden in de keuken, en een andere avond genoten we van geweldige livemuziek. Buiten zit je regelmatig naast een hele drukke weg of in overvolle straatjes waar de passerende mensen je tafeltje haast omver lopen. Volg je mijn tip op om in Frascati te verblijven in plaats van Rome, zou ik je aanraden hier wel lekker buiten te eten. Je hebt er restaurants met schitterende uitzichten over de vallei, en de meest idyllische pleintjes.
- Bekijk het lokale nieuws op de Engelstalige nieuwssite: www.wantedinrome.com. De waarheid is namelijk dat er in Rome altijd wel wat aan de hand is waar niet onregelmatig het halve centrum voor wordt afgesloten. Voetbalwedstrijden, huldigingen (dit gebeurde al twee keer in het afgelopen jaar), de marathon, het Dag-van-de-Arbeid-feest op 1 mei, festiviteiten op 25 april (Vrijheidsdag) en 2 juni (Dag van de Republiek), en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook zijn er regelmatig stakingen van het openbaar vervoer en werkzaamheden aan de metro waardoor deze maandenlang om negen uur ’s avonds al stopte met rijden in plaats van om middennacht. Zoals ik al zei, er is altijd wat.
- Gebruik geen Google Maps of andere apps voor het openbaar vervoer om je verplaatsingen in Rome heel nauwkeurig te plannen. In Rome hebben de bussen, trams en metro’s geen schema. Google Maps kan je wel vertellen dat je bus er over vijf minuten is, maar heel vaak komt er dan nog een half uur lang niks opdagen. Dit kan heel frustrerend zijn, dus mijn advies is om je verplaatsingen niet te strak te plannen. Neem je tijd. Overigens zweert elke Romein weer bij een andere app, maar blijkt geen enkele app daadwerkelijk opgewassen tegen het chaotische Romeinse verkeer waar bussen hopeloos in stranden.
- Let op je eigen vuilnis. Er gaan veel wilde verhalen rond over (zuid) Italiaanse steden en hun vuilnis. Arriveert men dan in Rome, zien veel toeristen dit verhaal als bevestigd als ze de vele grote afvalbakken op straat zien staan. Wat de gemiddelde toerist niet beseft, is dat ze zelf – nog voor ze het weten – onderdeel zijn van het probleem. Afvalscheiding staat in Rome hoog in het vaandel dus verblijf je in een Airbnb, scheid dan zelf je afval en breng het naar de juiste bak. De meeste Romeinen zijn hier heel erg mee bezig. Er werden hier al aparte GFT-bakjes door de gemeente aan huis verstrekt jaren voordat Nederland dit deed.
- Koop geen water in plastic flesjes op je tocht door de Eeuwige Stad. Neem je Dopper mee of koop een leuke waterfles. Ze zijn overal in Rome te verkrijgen, kosten minder dan een tientje en zijn ook nog eens een geweldig en nuttig souvenir om mee naar huis te nemen. Vul je flesje vervolgens de hele dag met gratis en fris water bij de honderden fonteintjes in de stad. Zo help je mee het zwerfafval van wegwerpplastic drastisch te beperken.
- Omarm de stad zoals ze is en accepteer dat Rome ook lelijk kan zijn en bij lange na niet perfect. Op social media worden haast enkel foto’s van het ultieme dolce vita gevoel gedeeld, en dat mag. Het is echter niet voor niets dat de Italianen er meestal niets van snappen dat ik als Nederlandse ervoor heb gekozen het in hun ogen perfecte Nederland achter te laten en in Rome te gaan wonen. De Romeinen weten namelijk perfect wat er allemaal mis is met hun stad, en nemen geen blad voor de mond je dit ook te vertellen.
That’s it! De tien tips van een local voor je volgende zomerreis die niemand je ooit eerder vertelde. Doe er je voordeel mee, en vergeet vooral niet te genieten.
Goede tips Anne.